top of page
Фото автораФедір Мельник

Підліткова наркоманія – адміністративна та кримінальна відповідальність

Наслідки підліткової наркоманії - кримінальна та адміністративна відповідальність
Підліткова наркоманія і наслідки

Підліткова наркоманія в Україні є соціальною проблемою із загрозливими наслідками для молоді. Чи варто казати, що вживання психотропних речовин

алкоголю, наркотиків призводить до вчинення злочинів різних ступенів тяжкості: крадіжки, розбій, хуліганство, бійки і т.д. Звідси і визначаються фактори кримінальної та адміністративної відповідальності. В будь-яких справах, які пов'язані із вживанням чи розповсюдженням наркотиків серед підлітків, потрібен адвокат у кримінальних справах неповнолітніх.

Як для підлітків визначається кримінальна відповідальність

У КК України (ч.1 статті 22) вказано, що кримінальній відповідальності підлягають особи, які досягнули віку 16 років, але до моменту вчинення протиправних дій (злочину). Якщо мова йде про підлітків у віці від 14 до 16 років, кримінальна відповідальність настає у наступному ряді випадків (КК України в статті 22 ч.2):


  • умисне вбивство;

  • скоєння зґвалтування;

  • злісне хуліганство;

  • крадіжки та пограбування;

  • умисне пошкодження майна і ін.

309 стаття Кримінального Кодексу визначає кримінальну відповідальність для всіх осіб, які беруть безпосередню участь у ряді процесів щодо наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів без мети подальшого збуту. Законом заборонено незаконне виготовлення, придбання та зберігання незалежно від віку громадян, а також перевезення та пересилання будь-яким способом. Згідно із цими обвинуваченнями, якщо вони мають достатню доказову базу, передбачено накладення штрафу. Він становить від 50 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Якщо під розгляд попадає справа, де фігурує 307 стаття, головним фактором стає наявність мети збуту. Цьому передують: незаконне виробництво, виготовлення та зберігання, перевезення та пересилання наркотиків. За цією статтею передбачається позбавлення волі на строк 2-8 років. Проводиться захист неповнолітніх у кримінальному процесі тільки кваліфікованим адвокатом. Кожна ситуація потребує виваженого аналізу, прийняття правомірних рішень та визначення стратегії, адже в загальному все це впливає на майбутнє молодої людини. Згідно із статтею 66, вчинення злочину неповнолітнім у суді розглядається, як обставина, яка пом'якшує відповідальність. Це актуально для скоєних дій, визначених як 309 стаття, так і 307 стаття.



Яке покарання передбачено КК України для неповнолітніх громадян



Для неповнолітніх, згідно із Кримінальним Кодексом, застосовуються наступні види покарання:

  • примусові засоби виховного характеру;

  • штрафу;

  • громадських робіт;

  • арешту;

  • позбавлення волі.

В КК України зазначено, що неповнолітній може бути звільнений від кримінального покарання (ч.2 ст.105). Це можливо у випадку вчинення нетяжкого або середньої важкості злочину, але за умови бездоганної подальшої поведінки. Також, в ч.4 статті 309 КК зазначено, що суд має право звільнити від призначення покарання та кримінальної відповідальності особу, яку було притягнуто за ст. 309 ч.1 КК.

Якщо судом обирається покарання для неповнолітнього, який не досяг віку 14 років, переважно обираються примусові заходи виховного характеру:

  • обмеження дозвілля;

  • встановлення ряду вимог щодо поведінки;

  • передача неповнолітнього під батьківський, педагогічний нагляд.

Для неповнолітніх, які досягли вік 15 років і мають майно або грошові кошти, заробіток, встановлено обов'язкове відшкодування майнових збитків, які були завдані внаслідок хуліганства, розбою, грабіжки і ін. В певних випадках неповнолітнього можуть скерувати до спецустанови навчально-виховного типу.

Всі правові ситуації пов'язанні з звільненням неповнолітнього від кримінальної відповідальності або покарання мають багато правових нюансів в яких може розібратись тільки професійний адвокат. Кожна деталь має велике значення та впливає на призначення суддею покарання.

Досвідчений адвокат по кримінальних справах неповнолітніх – це надійний захист на кожному етапі справі. Важливо, щоб правозахисник брав участь з самого початку виникнення кримінального провадження.

Що говориться в законі про адміністративну відповідальність

Адміністративна відповідальність за незаконний обіг психотропних речовин та наркотичних засобів визначена статтею 44 КУпАП. Передбачено покарання, якщо є факт зберігання, придбання, перевезення чи пересилання наркотичних засобів будь-яким способом у невеликих кількостях. Все це за умови відсутності мети збуту. При скоєнні адміністративного правопорушення передбачено штраф. Який саме буде накладено в діапазоні від 25 до 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, визначається в судовому порядку. Також може бути присуджено виконання громадських робіт на строк 20-60 годин або арешт до 15 діб. Коментар адвоката по кримінальним справам:

«Вживання наркотичних засобів чи психотропних речовин (окрім публічного) не вважається злочином. Але, якщо неповнолітній купив для власного вживання наркотик, а тим більш для компанії друзів, то при затриманні або обшуку поліцією може бути вилучено цю наркотичну речовину. І в цьому випадку також можуть повідомити про підозру в зберіганні з метою продажу, а це вже тяжкий злочин!». Передбачена законом кримінальна відповідальність за вживання наркотиків – це вже наслідкове явище для підлітків. Тому з самого початку важливо мати адвокатський супровід для контролю слідчих заходів, судового процесу та призначеного покарання з огляду на ступінь суворості.


Якщо є факт вживання наркотиків підлітками, треба діяти обережно. Психічний стан та порушення настрою, сприйняття навколишнього світу є вразливими. Тиск зі сторони дорослих може стати причиною погіршення ситуації. Так, вживання наркотиків в більшості випадків призводить до проблем із законом. Не треба впадати у відчай і крайнощі (фізично карати), якщо це сталось з вашою дитиною, потрібно діяти. Треба пам'ятати про делікатність та обґрунтованість кожного кроку. Буде важко, але шанс все виправити є завжди. І в таких складних життєвих обставинах адвокат по кримінальних справах неповнолітніх є однією з тих осіб, які знають як допомогти Вам і здатні позитивно вплинути на подальший розвиток подій.


Comments


Пост: Blog2_Post
bottom of page